B

C

A

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

Q

R

P

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Å

Ä

Ö

#

MINNEN

Minnet är en opålitlig vän. Det är lika bra att slå fast direkt.

Minnesbilder är personliga och det är inte lätt att hitta facit, bara mest tolkningar. Det en kommer ihåg som den roligaste dagen på sommarlovet har en annan inget minne av alls...

A

A-Center

Låg vid dagens Hemköp.Värnamos första ”riktiga” livsmedelhall. Illtrångt i gångarna. Det var A-Center som lärde oss äta grillade revben och kyckling med potatissallad på lördagskvällarna. Vad åt man annars på fredag och lördagskvällen innan McDonalds och alla pizzerior fanns? In i vårt kommentarsfönster och skriv vad ni brukade äta.

Ada Gaspedal

Populär lärare på Västra skolan som for fram med sin bil på 60 - 70 -talet. Hette Ada Svensson.

Albins Leksaksaffär

Låg vid biograf Metropol. Här köpte killarna Meccano, Dinky Toys bilar och Märklin eller Fleischman tåg. Vad köpte tjejerna? När gjorde Barbiedockan entré i värnamohem-men? Vad ville du ha hos Albins eller Radtkes? In på vår facebooksida och skriv. (länk FB?)

Allvetaren

Wilhem Törnblom från Hornarydsvägen syntes på stan med överlast av böcker o tid-ningar. ”Levande uppslagsverk”. Kunde SJ:s tidtabell utantill... Idag hade han gett Google ett ansikte..

Alpina Grillen

Tjoff-Tjoffs geniala namn på en grill vid Bangårdsgatan. Se Tjoff Tjoff.

Andrés Bryggeri

Låg där Arken ligger idag. Berömt för Smålandsölet. Värnamos fetaste duvor häckade där den jästa malten skruvades ut. Här kunde man jobba på loven och åka med på dricka-bilarna. Då kördes fasta turer i kvarteren, som hemglassbilen idag. Var man inte hemma ställde man ut tomglas och pengar i trapphuset så fixade drickakusken dricka och ev. växel. Gav även ut en egen julkalender. * Julkalender samt etikett/flaska

Apladalen

Värnamos mesta kända turistmål. Tillhåll, häng och festplats för ungdomar, kärlekspar m.fl

Apladalsskolan

Hette Värnamo Allmänna läroverk först. Förkortades HAL. Blev Apladalsskolan när Realskola och Gymnasium flyttade till Finnvedsskolan 1968.

Arthur Smed

Drev smedjan i Västbobacken. Hade man tur när man bodde på Hornaryd eller Småstugorna kunde man få åka hästskjuts hem från Västra skolan med någon snäll bonde/dräng som varit hos Arthur med hästen. Smedjan togs över av sonen Birger.

Asons

Jonas Rydins skivaffär på storgatan. Jonas känd från Omar. * Skivkasse?

Axel Tysk

Stor Värnamoprofil med djärv klädsmak.

B

Bacill-tåget

Sjunne Wennbergs soptunnetömning i Värnamo. Först med häst och vagn. Sedan med traktorer och slutligen med lastbil. Det skramlade bra när Bacilltåget med alla metalltunnor kom rullande på Värnamos dåliga grusvägar.

BePe Foto

Först i Smålandsbanken/Nordeas hus på Storgatan sedan 70-talet i samma lokal i Stads-hotellet. Nya tider, ny ägare och delvis ny inriktning.

Basic

Butik vid Gästis med punkprofil och secondhand på både kläder och skivor. Tyvärr blev inte secondhand populärt i Värnamo förrän 20 år senare...

Bergs Kondis

Egentligen Bergs konditorier. De hade 3 st ? KSMB- Rydgatan, Kafferepet och Stor-gatan.

Bertil Penna

Vem har inte fått frågan: Har du en penna? av Bertil Alexanderson, som han hette.

Bonaparte

Första ”riktiga” discot. Låg vid nuvarande Hedins Bil. Tog över efter Wooden House.

Boråsmagasinet

Låg i Värnamo trots namnet. Vid Viaduktens början på Myntgatan.

BP-Macken

Rundningsmärke vid Gästis. Den sk. ”BP-rundan” var en klassiker. Från torget till BP-macken. Storgatan tillbaka upp till ”Skrevet” och tillbaka till torget. Var det fel håll? Svårt att komma ihåg. Var ju vänstertrafik på den tiden... Fanns det fler rundor?

Brages

Dynamisk cykelverkstad på Skolgatan… Här slipade man sina skridskor och det såldes hockeyklubbor. Förutom US och Sandströmklubbor hade de Fair-play klubban. Billig men kort livs-längd. Klubban gav ordet skör ett ”ansikte”.

Bröderna Hwied

Lennart och Hasse, syntes svänga runt både på Aplarinken och i Cupolen.

BTB

Lärare i kemi på realen…Hade kraftig skånsk brytning. Vet nån vad han hette?

Bugglan

Var med och startade Caesar o GG-grillen. Kenneth Gustavsson hette han.

Bullen

Rune Johansson. Boxare. Sm vinnare 1967 och -69 i lätt weltervikt och weltervikt. 3 lands-kamper.

Byggbröderna

Kjell Sandström och Göran ”Gidi” Lysebrings byggfirma ????

C

Ceasar

Discot som drevs av David Rydin, Bugglan och S-O Svensson. Låg en bit utanför stan i Alandsryd. Flyttade in till stan, i Inges El huset och döptes om till Clique. (Går något rykte om att det var omtalat av Plura i Eldkvarn, som kom ihåg att det gömdes flaskor i häcken utanför huset...?) Stämmer det? Skriv på vår Facebook. ((länk FB?)

Caltex

Mack på Myntgatan/Köpmansgatan bakom Stadshotellet.

Cartwright

Vaktmästaren på Västra skolan kallades så av barnen. Hette Fredriksson och bodde i lillhuset vid skolan.

C-byggnaden

Del av Apladalsskolan. Numera del av stadshuset.

Chicago

Sture Wallin med sina 30-tals kostymer, cykelknäppe och Volkswagen Karman Gia

Claeson i Böjen

Bilverkstad  på Jönköpingsvägen som innehavdes av ? Claesson.

Clerra

Clarence Claesson. Stenhård back i IFK, som avslutat en och annans fotbollskarriär. Blev duktig tränare. Bl a i Värnamo Södra. Fick VN:s fyrväpplingen 1969.

Clique

Första discot i centrum. Hette Ceasar från början och låg i Alandsryd. Se Ceasar

Coro Kläder

Låg i början av Jönköpingsvägen i många år. Här kunde man hitta de senaste LEE jeansen. Tydlig profil på Amerikanska kläder. Raggarna hittade här det de behövde.

Crazy Kings

Mc klubb som hördes. Framför allt när de hade någon av sina omtalade fester...

D

Dellan

Rune Delfin sportprofil och elitdomare.

Des Moroney

Legendarisk Hockey-profil som tränade VGIK en kort period. Finns få idrottsprofiler som skapat så många skrönor och berättelser. Varhelst han snörade på sig skridskorna skapades rubriker. Kom 1962 från Canada till Fagersta i Div II. (Motsvarande dagens Allsvenska). Sedan till Leksand,  Rögle och en hel radda klubbar. Numera Skivarpsbo.

Domus Restaurangen

Samlingsplats efter skolan där många världsproblem löstes. Först med varma mackor och supergod gräddstuvad pytt. Ingång både från varuhuset och gatan. Låg där Galleria Flanaden ligger idag.

Drillflickorna

Marscherar med Lyran när det är fest i Vmo. Se Lyran.

E

Edla Carlssons

Järnaffär vid nuvarande polishuset innehavare Nils Belfrage.

Edvins Konditori och Bageri

Fik på  Storgatan, idag finns Snipen i lokalen. Då hade man även servering på övervåningen.

Elektriska haren

Hette Torsten Johansson o bodde på Mellangatan. Elektriskt geni som hjälpte många företag. Ett mandomsprov att palla äpplen hos honom. Gick rykten om att han gillrat larm och fällor i trädgården.

Elevrådet

Fisks elevråd som hade discon och konserter. Bl a Blood Sweat and Tears. Mycket kort-spel i deras lokaler. Ofta Kille. Som klassrepresentant i elevrådet deltog man i möten som kunde pågå i dagar. Vi pratar om det glada 60-talet när allt skulle ifrågasättas och diskuteras.

EPA

Andra varuhuset i Värnamo. Först var Domus. Låg på nuvarande Storgatsbacken i Åhlenshuset. EPA-skit var ett nedvärderande uttryck som myntades då många tyckte att det de sålde var billigt och med dålig kvalitet. Togs över av Tempo och sedemera Åhlens som nu också lägger ned...

F

Finnvedsskolan

Förkortades Fisk. Invigdes som Värnamos gymnasium av Olof Palme 1968. Blev så småningom FIGY.

Flipperspel

Ett Flipperspel jag aldrig glömmer fanns hos Zaars Cafe. Cafét åg där Flanaden ligger idag. Här ville man tillbringa frukostrasten om man var tuff när man gick på Västra skolan, för här fanns ett Flipperspel. Det var bara ett problem. För att komma in i rummet med Flipperspelet var man tvungen att köpa fika, och pengar var inte var mans egendom, och de små ören man hade ville man ju stoppa i Flipperspelet. Vad gör man då? Jo man skramlar och en går en in och köper ett glas saft och får tillträde till det allra heligaste. Väl där var det bara att öppna fönstret och släppa in kompisarna. Funkade bra tills det blev för mycket skrik och skratt och föreståndaren kom infarandes och slängde ut oss. Fanns även ett klassiskt Flipperspel i Grillbaren som fanns under en tid i Inges El:s lokaler, mitt emot stationen. Vi kallade det Oxen då det fanns en Bulls Eye man skulle träffa. I Sporthallen fanns det flipperspel liksom i Folkets Park där det också fanns enarmade banditer.

På Näsudden fanns också Flipper och även en Juke Box.

Flisa

Ingegerd Svensson. Mångårig reporter på VN. Hade värnamoborna på sina fem fingrar.

Fluortanten

Någon gång på 50-talet kom man fram till att vi behövde mer fluor för att tänderma skulle bli starkare, och vips var ”Fluortanten” född. En gång i veckan, dök hon upp på en lektion med sin förhatliga bricka med alla små muggar med fluor. När de var utdelade var vi tvungna att skölja munnen med den vidriga vätskan under flera minuter. Minuter lika långa som kvällen innan julafton. Det var tom bättre när

skolsköterskan kom med poliosprutan, för det var ju inte inte lika ofta...

Fluortanten försvann på 80-talet för att dyka upp igen idag på vissa platser i Sverige.

Folkets Park

Sommarens nöjestempel där massor av kända världsartister uppträtt. En lokal sport var att se hur många gånger man kunde ”planka” in en kväll utan att åka fast. Åkte man fast och an-mäldes till polisen blev det böter.* Böteslapp

Folkan

Så kallades Folkets Hus i folkmun. Mycket populärt danshak med 3 dansgolv. Cupolen, Pe-lar- o Furusalen. Cupolen var ett riktigt dansbandsmekka med traditionellt dansbandsös, i Pelarsalen höll de långhåriga ungdomarna hus och lyssnade på rock- och popband och i källarens Furusal var det gammeltjosan. Fullt med folk på lördagarna, och ibland ganska stökigt. Då fick vakterna Sune på Skytten, Allan, Erling, Bernt Batong m.fl jobba hårt. Bowling i källaren, som dock inte var öppen på danskvällarna.

Folktandvården

Första stället man tänker på är Edla Carlsson huset, där Gösta Forssén husera-de. Bara att nämna namnet Gösta Forssén kunde få vilken 50-talsligist som helst att börja darra på underläppen...

 

Tandvården flyttade sedan över i det nybyggda stadshuset. I väntrummet satt man på helspänn och alla hoppade högt varje gång högtalaren sattes på för att ropa in nästa patient. Gnisslet från de gamla remdrivna borrarna ekade i den eterdoftande luften... Tandläkare man kommer ihåg förutom Fors-sén är Vera Poppen och Olofsson. Glömt hans förnamn.

 

Vid en Googling på Gösta Forssén får man fram en delvis annan bild än den vi barn hade av den ”elake” tandläkaren. På P1 hemsida finns nedanstående text i samband med ett program från 2008 om ”minnen från barndomens tandläkare”.

- ”När vi hade barn i stolen berättade han ingående för föräldrarna hur tänderna skulle skötas och hur karies uppstår. Att det blir jäsning inom tio minuter efter att något stoppats i munnen och att man därför inte ska småäta var det inte många som visste. Och hur många tänker på detta idag?

Gösta Forssén var också först med fluorsköljning. Min son var en av dem som fick prova på detta. Man tog först ett avtryck på pojkens över-och underkäke och detta avtryck penslades därefter med fluorlösning. Hur pass koncentrerad den var, minns jag inte, men han skulle sitta så i fem minuter. Att svälja var naturligtvis förbjudet. Denna procedur var emellertid alltför omständlig och jobbig för barnen och användes inte så länge. Man övergick därför till fluorsköljningen som omtalades i programmet.

Tandl. Forssén åkte också ut i skolorna för att där undervisa barnen. Han byggde ett jättegap av pap-per, plast och glasfiber som enkelt monterades upp i klassrumet. Det bestod av en över- och under-käke med alla tänder och en stor rödmålad tunga. Med en jättetandborste visade sköterskan, som var med, hur man ska borsta. Efter en kort föreläsning fick nu barnen klättra in i gapet. Det blev många frågor och de som ville kunde prova den stora tandborsten. Gösta Forssén höll också otaliga föredrag och förekom ofta i radiodiskussioner. På 70-talet blev han tandvårdschef för Jönköpings län. Då var fluorsköljningen i full gång i Sverige.

Fotnot: Långt innan tandtråden fanns i Sverige rekommenderade tdl. Forssén att dra en gum-misnodd mellen tänderna. Detta använde även jag och hade därför ingen tandsten vid första tandlä-karbesöket efter några år i utlandet

Gabiella Ekberg”

Spännande att det kanske är en värnamobo som ligger bakom Fluortanten...

När jag läst detta på nätet kom jag ihåg en sådan lektion med stora tänder och borste. Annars var det väl mest dockfilmen om ”Karius och Baktus” som informerade om vikten av att borsta tänderna.

Första snabbköpet

När kvarteret Lyckan byggdes i början av 50-talet byggdes också Värnamos första snabbköp på Sveavägen 4B. Det var Konsum som var först ut. I en sidoingång inrymdes en mjölkbutik. På den tiden köpte man mjölken i lösvikt och fick inte blandas med övriga varor. Förre hälsovårdschefen Åke Johansson berättade i en intervju jag gjorde med honom.

”- Det var en väldig debatt i hälsovårdsnämnden om man skulle få sälja charkuterivaror tillsammans med specerivaror, berättar Åke. Snabbköp var något alldeles nytt och vi fick åka på studiebesök till en butik i Huskvarna för att se hur det fungerade i praktiken. Butiken fick sitt tillstånd och den drevs ända fram till slutet av 60-talet då man flyttade över verksamheten till det nybyggda affärshuset vid Sveaplan.”

När snabbköpet flyttat till Sveaplan fanns där bl.a en kakbod som även sålde godis i lokalen. Minns inte om de även bakade där? *Bild på Lyckan

G

GG-Grillen

Gatukök på Malmöplan. Startades av Bugglan o Hasse Gunnarson.

Godisvagnen

Kommer ni ihåg godisvagnen på Finnvedsvallen? Kommer ni ihåg stressen när man skulle köpa något? Vagnen drogs runt på kolstybben i pausen och man fick tränga sig fram till räcket för att kunna köpa, och man fick skynda sig på. Säljaren skulle ju hinna med hela varvet på 400 meter innan domaren blåste i sin pipa för andra halvlek, så man fick inte lång tid på sig att välja det man ville ha. Den jag kommer ihåg mest från är den som måste ha körts av Leif Pettersson som hade kiosken på Finnvedsvallen och kiosken på Halmstadvägen vid Folkets Park. Undrar om inte Elis och Ebba Sahlstedt också hade godisvagn. De hade i alla fall kiosken på Finnvedsvallen och kafeterian i sporthallen.

Vid Parkvallen fanns ingen godisvagn, däremot kunde man köpa en kokt korv i papper. Den smaka-de mums...

Grymten

Legendar som hade cykelverkstad, Värnamo Cykel & MC Tjänst, bakom Domus och en inte alltid så ren kaffekopp. Hette Gunnar Andersson och gift med Vera. Namnet fick han för oftast fick man en grymtning som kommentar eller svar. Kanske beroende på att han för jämnan hade en rejäl portion snus innanför läppen. Ofta med en glimt i ögat. Hans bror Ragnar hade senare egen verkstad på Växjävägen. Se frugan Moms Vera. * Kvitto

Grälebo

Klassiskt hus på Mosslegatan, bakom Folkets Hus alldeles vid järnvägsövergången till Såg-areliden. Hände alltid något där.

Grönsakskarlsson

Tage Karlsson var kung på torget och har glatt många med sina grönsaker och trevliga säljteknik.

Gösfiske

Gösfisket i Lagan var väldigt populärt. Var tidvis väldigt trångt vid åkanten.

Fiskare kom långväga ifrån för att vara med om premiären.

Ett dyrt fiske. Fisket kostade ingenting, men man satte en hel del drag i grenar och annan bråte som låg på botten. Speciellt om man satte en ABU Hi-Lo wobbler. Dom var dyra.

 

Gösfisket var en guldgruva för Värnamo Dykarklubb som plockade upp dragen och sålde dem. Ryk-tades om att det fanns en gammal sängbotten i metall i ån som ”fångade” en hel del drag, som dykar-klubben vittjade med jämna mellanrum.

Åminne har årligen sitt ”Gösadrag” som startades av Rune Henningsson.

H

Hallonris

Assar Hallonris. Samlade på allt. Ryktades vara son till V-Gustav...

Hasse Göteborgaren

Hasse Eklund. Var några år i Vmo och satte avtryck lite här o där.

Hillerdal

Gunnar. Rektor på Finnvedsskolan. Känd författare inom kyrkolitteratur.

Hinke

Hinke Wahlström. Elit cyklist, skridskoåkare, klock reperatör o Grand Danoisägare.

Hoss

Åke Karlsson. Korpens största profil i Vmo tillsammans med Gunnar Westlund.

Hugin & Mumin

Skoltidning på Fisk. Ibland anmäld för förtal... Länk till Bunnstads sida?

Hård af Segerstad

Lärare med ett enormt samlarintresse.

Hörle Pump

Minimal rockklubb i Hörle med bl a uppträde av Mikael Wiehe.

I

Idrottsmässan

På salutorget på 60 - och 70-talet med Axels tivoli, MC-rotunda med ”William Arne” mm. Många stora band som Hep Stars, Sven-Ingvars m.fl. spelade där på 60-talet.

IFK

Har ju funnits i över hundra år. Idag i superettan, men även på 60-talet låg man i dåvarande division 2. Kommer ihåg ett sportlov på 60-talet då Gunnar Gren var prisutdelare i en fotbollsturnering i Sporthallen. Som 46-åring värvades han som spelande tränare till IFK. Gert ”Mellet” Hellberg var nog den förste landslagsmannen, men mest meriterad alla kategorier är ju Jonas Thern. Idag kallas klubben ”Talangfabriken” och sprutar ut landslagsmän i parti och minut... Bild IFK

IK Form

Startade på 50 -talet i Tånnö men flyttade snart in till Värnamo. Först låg butiken på andra våningen över Radtkes butik på Hattmakargatan. När det brann där flyttade man tvärs över gatan till den lokal som tidigare hyst Olles Bageri. Finns fortfarande.

Idag på Storgatan.

Industribaren

”Gummifabrikens” matställe. Kerstin Wilhelmsen ”regerade” i köket...

J

JB

Jan-Bertil Strandberg. Stenhård back i IFK och bankman på Sparbanken.

JC

Junior Center hette det då. Värnamos första ungdomsbutik, om man inte räknar Coro Kläder som ungdomsbutik. Startade i Stadshuset, i den lokal Zivan startade Pizzeria Napoli.

Jetson

Bruno Mathssons entre i stålets värld resulterade i stolen Jetson 1966. Namnet hämtades i den då gryende rymdåldern.

Julgranskriget

Började ca. tjogondag Knut när julen dansades ut, och höll på till Påskafton. Då kämpade de olika områdena i Värnamo om att få störst påskbål, alla medel tillåtna. Värnamo var, som vi kommer ihåg det, uppdelat i Rörestorp, Öster, Karlsdal, Småstugorna, Lyckan/Stiftelsen och Norregård. Ofta fick man övernatta i bålet då risk för för stöld eller antändning var stor från rivaliserande gäng. Stora organiserade räder genomfördes mot de andra områderna där man försökte plundra deras bål. Vet inte när det började, men det ebbade ut under 70.-talet och försvann helt. Alla julgranar, och allt annat brännbart i området samlades in och lades i en stor hög. Alla ungar hjälpte till. Att det inte hände mer olyckor med smällare och raketer än det gjorde på den tiden mås-te nog ses som ett modernt under.

I mitten av 60-talet måste vi på Småstugorna haft det största bålet i stan, då påbörjades nämligen bygget av nya sjukhuset och kvarteret Doktorn och stora mängder skog avverkades. När timmer och virke var hämtat fanns mängder av grenar och tallkronor kvar där skogen varit och vi fick ta allt till vårt bål. Ingvar Lund på Lillgatan, som då arbetade som dräng hos Lasse i Bunkegården i Mossle, fick låna traktorn hos Lasse och vi körde ut allt ris och la det på bålet. Ett gigantiskt bål.

Den tidens ”East side - West side battle” men med fler inblandade sidor...

Julskyltningen

Mycket speciellt. Gråpapper i fönstren fram till middagstid då alla handlare tog bort pappret samtidigt. Elektriska tågbanor, tecknad film, tomtar och utklädda figurer i fönstren. Hos någon av fiskhandlarna kunde man få se en svärdfisk eller haj. Livsmedelshandlaren byggde pyramider av sällsynta frukter som Ananas. Man Cyklade/gick ned tidigt och försökte kika in i någon springa i gråpappret innan middagstid. Det var på julskyltningen man hämtade näring till alla julklappsdrömmar. Sen fick man ett par Lovikkavantar i alla fall...* Lovikkavante

K

Kafferepet

Populärt fikaställe i stadshuset som finns än.

Karl-Ivar Q8

Stans bästa Mack när det gäller service. Idag är det sonen Patrik ”Putte” Johansson som driver macken i god stil. Var en Gulfmack från början.

Kassettband

Lanserades på 60-talet och slog igenom stort på 70-talet. Alla hade kassettbandspelare hemma och i bilen. Några hade ”Bergsprängare” med på stranden eller på stan, och lät alla andra lyssna på musiken oavsett man ville eller inte...

Köpte man inte färdiginspelade band gjorde man egna. Blandbanden blev en stor fluga. Nu dök även Walkman upp. En liten smidig spelare som man kunde ha i fickan och lyssna på musiken i lurar.

Kea Gården

Klassiskt matställe som startades av Karl-Erik Andersson. Då i Gästgivargårdens lokaler.

Kexet

Jan-Olof Carlsson. Duktig Fotbollsspelare i IFK och Grimsås och hockeymålvakt i Vgik. Bror till Latten.

Kolifejs

Ännu ett krystat försök av kommunen att ordna festligheter i stan.

Kompiz

Klädaffär. Först vid Kyrktorget och sedan i Stadshotellet. *Dekal?

Kryddan

Christer Petterson, komiker. Vann VM i humor med Helt apropågänget. (Hårdrockaren finns också... kolla namn)

KS-spexet

Årlig anledning att fira när spexet var på FISK. KS stod för Konservativ Skolungdom

L

Ladde

En VGIK profil som sköt hårt på 60-talet. Vad hette han? TÄVLING Rätt svar vinner en valfri affisch. Skicka in ditt svar på vår mail. Vid flera rätta svar drar vi lott. Vinnaren publiceras på hemsidan. Vi vill ha ditt svar senast Julskyltsöndagen i år, 2016.

Laga-Gyllen

Legendariskt matställe med en höjdar Wienerschnitzel.

Laganrodden

Årlig roddtävling på Lagan där Gummifabriken alltid vann...

Var du med i något lag och rodde? Berätta på vår Facebook. (Länk till FB)

Lagans Ros

Ordenshus i Åbroparken där nya skateparken byggs. Väckelsemöten med Målle Lind-berg drog mycket folk. Här arrangerades de flesta barn- och ungdomssamlingar som kommunen genomförde.

Bilder Kalle Blomkvist

Lasse Brandman

Lars-Göran Larsson. Var ej brandman utan framgångsrik entreprenör i städ- och saneringsbranschen.

Latten

Lars-Åke Carlsson. Bokhandlare, högerback i IFK och stor profil. (Namnet har inget med det populära kaffet att göra). Bror med Kexet.

Leffe Skogshuggarn

Fanns en kort period i Vmo. Ofta i Åbroparken Färgstark elev på Östboskolan.

Lill-Elvis

Torsten Nordvall som var extrem Elvisfan.

Lill-Olle

Olle Gustavsson. Spelade ofta med sitt dragspel som liten. Sedemera Hammondorgel. Blev medlem av Garvis tidigt. Kapellmästere i revyorkestern. Rektor på FIGY.

Lucky Duck

Tog över efter Tavernan som ledande pub. Fanns på hotellet.

Lusse

Under 60- och 70-talet var Lusse alla elevers favorithelg. Kvällen innan Lucia träffades klasserna och förfestade lite/mycket innan man gick runt och sjöng för sina lärare med skiftande resultat. Några lärare bjöd in på pepparkakor, andra öppnade inte och någon hade tagit in på hotell den natten för att slippa elevernas firande. Kvaliteten på lektionerna på Luciadagen var sådär...

Var du med och firade Lusse? Skriv på vår Facebook. (Länk till FB)

Lyckan

Allmännyttans första bostadsområde på Sveavägen. Stod klart skarven 40- 50talet. Här fanns Värnamos första snabbköp. Kunden fick gå runt i butiken och själv plocka till sig vad man behövde, dock inte mejerivaror. De fick man gå in i en egen ingång på sidan av huset och köpa i lösvikt som man gjorde på Västbovägen i James Engströms mjölkaffär?

Lyckopåse

Såldes av Radtke, både i butiken och på marknaden. Rosaröd eller blå påse signalerade om innehållet passade flicka eller pojke. Henpåsar tror jag inte fanns... Kunde vara vadsomhelst i påsen, speciellt efter när det brunnit i affären...

Lyran

Värnamos marschorkester alltid med när det händer nåt... se drillflickorna.

M

Mac Dollys

Sveriges bästa mos! Och snabbaste service. Låg från början på Jönköpingsvägen vid Samhuset.

Mellet

Gert Hellberg. IFK Värnamos första landslagsman? Startade i IFK-sen till bla Norrköping

Metropol

Vem minns inte Martin Alm. Biogodis var Nickel eller tablettaskar med Zig Zag, Tutti-frutti, Viol, Trix... De riktigt tuffa köpte chokladcigaretter.

Mjölkbaren

Låg vid Storgatan jämte kyrktoget. Lunchrestarang. Har ett svagt minne av att man fick trycka på en knapp vid menyn när man beställde??? *Vykort

Moms Vera

Vera Andersson. Grymtens fru som påminde honom om att inte glömma den nyss införda momsen. Den i många ögons ”förhatliga” skatten som skulle läggas på all handel. Var väl i och för sig oms (omsättningsskatt) från början.

Monark & Berlin

Där har många köpt sin cykel o moppe. Sportaffär som även sålde TV-apparater. ”Masen” var en legendarisk försäljare. Drevs under slutet av VHK med bl.a Anders ”Pyret” Karlsson, Göran ”Gisten” Gustavsson och Nils ”Nisse” Andersson??? bakom disken.

Montana

Serietidningsaffär i källaren på Blåbärsvägen på Rörestorp. Drevs av Kurt Trotzig. Här kunde man byta in sina gamla lästa serietidningar mot andra gamla tidningar. Bytte man in 10 tidningar fick man 1 tillbaka. Så kändes det i alla fall. I lokalen intill hade (förnamn?) Levin akvarieaffä-ren. Vad hette Levin i förnamn?

Moroten

Arne Andersson, klassisk vegeterian. Sågs ofta cyklande i Värnamo.

Mossle fritidsgård

När Västhorja Fritidsgård lades ner flyttades den till Mossle vid ICA butiken. Här jobbade bl.a Slappo, Göran och Gun.

Mr Mac

Klädaffär som startades av Conny Johansson. Ligger idag vid centralplan och heter Old Mac.

Musikfestivalen

Arrangemang av föreningen Värnamo Musik i Parken somrarna 77-81 med bla Ulf Lundell, Noice, KSMB, Dag Vag , Roffe Wikström o Nationalteatern. Dag Vags spelning är beryktad och så speciell att de omnämner Värnamo i konvolutet till skivan ”Palsternacka”. * Länk och bild palsternacka

N

Nattverket

var Operation Dagsverkes avslutningsfest. Operation Dagsverke var en stor grej i skolan under flera år på 60-talet. Helst skulle man fixa ett jobb själv, där lönen gick direkt till något insamlingsprojekt. Kunde man inte fixa jobbet själv blev man tilldelad något eller fick gå runt på stab med insamlingsbössa.

Napoli

Fösta pizzerian i Värnamo. Startad 1978-79 av Zivan Tomic, som numera driver Pizzeria Chaplin. När ytterligare en Pizzeria startade i Värnamo var det många värnamobor som skakade på huvudet.

– Två Pizzerior i lilla Värnamo kan ju aldrig gå...

Nikke

Nicklas Svensson. Noels kollega och sedemera efterträdare på VN sporten. Bevakade sporten i Värnamo med omnejd.

Nilssons bageri

Bageri där Gamla Wernamo nu håller till. Minns du smålandskringlorna, wienerbröden, pariservåfflorna, frallorna mm. En av författarnas mamma började där som 16-åring och hyrde rum ovanpå butiken.

Nisse Roupé

Sporthandlare och framgångsrik friidrottare, framför allt som veteran. Var även en mästare på att pruta med sig själv...

Noel

Leif Svensson. Legandarisk Sportchef och reporter på VN i många år. Bestämd åsikt i mycket som kunde reta ”makthavarna”...

Nåjj Nåjj

Känd minicykelprofil. Hängiven IFK-supporter, men vad hette han? Hjälp till...

O

Olles Bageri

Låg på innergården vid hörnhuset Hattmakargatan och Storgatan. Försäljning i hörnhuset och bageri inne på gården. Populärt att springa dit på frukostrasten och tigga kaksmulor eller om något blivit bränt, när det var dålig mat i matbespisningen på Västra skolan. Olles Ambrosiakaka var något alldeles extra. IK Form fanns här en period när det brunnit i Radtkes.

Omar

Rockband med bl a Bröderna David och Jonas Rydin. Värnamos 1:a superband.

Open House

eller öppet hus arrangerades av Filadelfiaförsamlingen under några år runt skarven 60 - 70 talet. Det var riktat till ungdomar och gick av stapeln på fredag - lördag kvällar. Många av Värnamos sk. A-lagare passerade revy som nyfrälsta.

Ostboden

Ost och delikatessaffär vid Lasarettsgatan. Även med dricka på programmet...

P

Parkvallen

Låg där Willys ligger idag. Här spelade Vgik sina matcher under flera år innan Aplarinken var klar.

Pelarsalen

Folkets hus livescen som blev discolokal.

Pelikanen

Ännu ett fritidsprojekt signerat Böna. Mest känt är väl cykelrallyt. Hade sitt ursprung i kvarteret Pelikanen.

Pernilla

Bruno Mathssonsstol med världsrykte. Bl. a användes en snödriva när formen skulle tas fram...

Perse

Per-Erik Johansson. Kraftkarl och bodybuilder redan på 50-talet. Vänlig och omtyckt som gärna berättade en vits eller två. Frisksportare. Stammis på Industribaren m fl matställen. Syntes alltid promenerandes på stan tillsammans med sin broder Lennart.

Pipa

L-O Nyrell har tillbringat 1000-tals timmar i simhallen bland ”klorgrodorna” i VSS, ofta med Kennet "Surken" Åkesson.

Plutten

Kent Larsson. En av VGIK:s bästa. Var även en hejare på fotboll.

Plutten

C-G Oscarsson bildlärare o maratonlöpare på Fisk. Kallades Plutten då han var ganska tunn och liten. Kollega med Gunnar Okner.

Prostsjön

Den lilla gölen/sjön mitt i stan har varit samlingspunkt på många sätt. Simskola, hockey, bandy, skridskor och på vintern bilracing. På berget har det grillats och festats under årens lopp. När man gick i simskolan här var det lätt att fuska när man skulle ”simma upp”. Vattnet var så grumligt att man inte såg kroppen, så var man tillräckligt lång kunde man gå i vattnet och göra simrörelser med armarna...

 

Visst var Sven Tumba där med någon vattenskidshow i slutet 50-talet eller början 60-talet. Någon som kommer ihåg. (Länk till FB)

Puss & Kram

Peter Wårdmans lilla affär med V-jeans ,och andra trendiga kläder. Låg bakom Gästgivargården på Storgatan. Här öppnade sedan Stereo Teknik.

R

Radar

Det var på Radar, på Götavägen, man köpte sin Sony Walkman eller annan teknikpryl och TV-apparat. Där Huserade bl.a Dan Holmberg, Lasse Törnkvist och Jonas Ason Rydin. Bild Sony Walkman

Radio Pelle

Rune Petersson. TV pionjär och uppfinnarjocke. Gjorde bl a en parabol av en skottkär-ra. Drev kabel-TV nät på Trelleborgsområdet långt innan Bredbandsbolaget och Com Hem. Butik i Folkets Hus. Hade biljett för resa till månen...

Radtkes

Curt Radtke. Leksakskungen både i affären och på marknader med sin Volvo Duett. Kom till Värnamo som flykting efter andra världskriget. Se Lyckopåse...

Realskolan

Höll till i det som idag är Apladalsskolan samt C och D byggnaderna vid stadshuset. Tre och fyrårig linje. Många profiler i lärarkåren.

Regnbågen

Vem tog inte den minimala hissen upp till taket på Samhuset för en fika? Saknaden är stor.

Rune 63

Kultband som med ett fåtal spelningar har satt djupa spår...

Ruth Aaro

Lärare på Fisk. Undervisade i svenska, engelska...?

Röda Kvarn

Klassisk biograf på Storgatsbacken. Nattbion på 60-talet var värmestuga på vintern för alla som inte ville vara hemma på lördagskvällen... Sammetsfåtöljerna gav begreppet nedsutten en ny innebörd.

Rörstorps Fritidsgård

Livlig verksamhet på 70-talet med Slappo, Janne, Peter, Dan med flera...

S

SAJO

Mek verkstad som startades som cykelverkstad 1916 av Sandén och Johansson. Sedemera blev det bara Sandéns. Många kluriga  uppfinningar av maskiner. Fick många avknoppare. Fanns många mekaniska verkstäder i Värnamo som Maskinbolaget, Jochnick och Norrman m.fl Stora arbetsgivare.

Sigge

Sigvard Reichert. Trummis i Giggi Blombergs orkester och vinylkrängare på Ulfs Musik.

Snobben

Sture Andersson. Tillsynslärare på Västra Skolan. Stenhård disciplin tillsammans med överlärare Yngve Konnander.

Sommarrock

Arrangemang av föreningen Värnamo Musik på torsdagar i parken med lokala band. Populärt och välbesökt. 1978 - 1982. Entre 5:- och musik quiz.

Spinken

Ingvar Alkemark. Legendar i Värnamo Södra med egen årlig fotbollsturnering.

Spänst

Erik Svensson. Välkänd lärare. Många säger att TV kändisen Olle Tolgraven var hans son? Någon som vet?

Steelmen

Popband från 60-talet med bl a bröderna Mann. Evert Mann startade Wooden House.

Stekafton

Många resande och försäljare besökte kunder i Värnamo på torsdagar enbart för att kunna gå på Stekafton på Stadshotellet. Bästa raggstället i södra sverige...

Sten-Stures

Korvlådan vid Åbroparken. När Folkan stängde var det där man hängde. Var kassan skral köpte man en ”Luffare” - bara bröd och mos. Var det riktigt illa blev det bara ett bröd med senap...

Stereo Teknik

Stereoaffär startades av Mats Ryden på Storgatan i Puss&Krams gamla lokaler. Det var Mats som introducerade Technics, Cervin Vega, JBL och andra välljudande skönheter. *Dekaler

Stiftelsen

Så kallades Allmännyttan i Värnamo i folkmun innan det blev Värnamo Kommula bostäder och nuvarande Finnvedsbostäder.

Stigs

70-års jubilerande Stigs började på Jönköpingsvägen. Då hette störste konkurrenten Bergs. Idag finns Stiga på flera platser i Värnamo och även i Jönköping. Även två Drive in ställen. Det man minns mest är ändå ”gamla” Pelikanen jämte gamla Ulfs på storgatan vid ån. Här trängdes eleverna efter (och under, när man borde varit på lektion) skoldagen.

Stuvboden

Hade allt i tygväg. Låg i det vackra tegelhuset på Köpmansgatan vid Viaduktens fot.

Swed Expo

Indistriutställning och restaurang med konstmuseum i källaren. Spännande byggnad som revs av någon idiotisk anledning för att ge plats åt ICA Kvantum ladan. *Broschyr

Söndagsskolan

Flera av frikyrkorna bedrev söndagsskola. Var man en flitig besökare belönades man med en silversked.

T

Tages Tobak

Var ledande tobaksaffär på 60-talet tillsammans med Lindbloms cigarraffär. Här köpte man Lucky Strike, Bill eller John Silver om man rökte cigaretter. Piprökarna köpte Briar- eller sjöskumpipor som man stoppade med Mac Barens eller Clan. Tobaken vars rök luktade choklad. Billigaste pipan var majskolvpipor eller kritpipor.

Tidigare fanns fler tobaksaffärer än Tages tobak och Lindbloms cigarraffär. Tage tog över Zaars när de flyttade upp till den nya kiosken på Sveaplan när den stod klar på 60-talet. I det röda huset mellan Svennes och kyrkan fanns också en tobaksaffär.

Tavernan

Samlingsställe och restaurang på stadshotellet som ofta var bra att besöka på lördagseftermiddagen för att få reda på var festen blev den kvällen. Blev sedan Lucky Duck som lades ned och ersattes av ingenting...

Team Wallis kiosk

Här kunde du fynda det mesta. Först utanför gamla sjukhuset senare under viadukten vid folkan.

Tilhage

Gunborg Tilhage. Var en rektor som verkligen hade pondus. Bl. a på Apladalsskolan.

Tina Hovslagare

Tina Jacobsson ser till att hästarna i regionen har något vackert på fötterna. Har axlat Arthur och Birger Smeds mantel.

Tjimmen

Per-Olof Allgulin. Eldsjäl utan dess like i VGIK. Tragisk för tidig bortgång.

Tjoff Tjoff

Legendarisk korvknalle med en grill vid Bangårdsgatan som hette Alpina Grillen.

Tore i kvarnen

Den välklädde mannen med svarta kläder de vita handskarna och hatten. Sågs ofta vid stationen och centralplan. Fikade gärna på Edvins och Stigs.

TV-antenn på taket

Under slutet av av 50 och början av 60-talet så var det roligaste och mest spän-nande man kunde göra i villakvarteren att cykla runt och kolla på skorstenar för att se vem som köpt TV. För TV utan antenn fungerade ju inte. Om man mot förmodan skulle missat att någon skaffat TV fick man reda på det ganska omgående. Skrytfaktorn på TV köp var väldigt hög. När man väl hade köpt sin TV behövde man inte vara ensam på helgkvällarna. Aldrig hade man haft så många vänner som då...

Hos Allmännyttan fanns i mitten av 50-talet ingen möjlighet till TV mottagning. Först ut att ansöka om att sätta upp en TV antenn var Ove Svanqvist, Sveavägen 22 på Lyckan, det var 1954. Ledningan för Stiftelsen var tvungna att be telegrafkommisarien om ett yttrande. Ove Svanqvist fick sitt till-stånd att uppsätta televisionsantenn. Det dröjde tre år till nästa ansökan. Det var Lennart Westberg som ansåg tiden mogen att införskaffa en televisionsmottagare. TV:n då var inte något som dominerade i vardagsrummet. Många minns nog de mahognybruna apparaterna med vikdörrar eller jalusi, så att skärmen skulle kunna döljas och TV:n förvandlas till en möbel bland andra.

Fotbolls VM i Sverige 1958 hjälpte till att sälja apparater. Antalet TV-licenser steg från 23 457 till 148 000. Ytterligare ett år senare betalade 405 803 personer sin TV licens och succén för det nya mediet var ett faktum. Tror att det ställdes upp en TV i Folkets Park så att folk kunde se de brusiga fotbolls-sändningarna. Fanns även apparater i olika skyltfönster där människor flockades.

 

Vad var det man tittade på då man bänkat sig i finsoffan med TV-kannan i högsta hugg. Största succén var nog ”Bröderna Cartwright” som hette ”Bonanza” på engelska. Gick under många år och var så populärt att en av huvudperssonerna, Michael Landon som spelade little Joe, turnerade i de svenska folkparkerna. Ja han var i Värnamo också, och slog något publikrekord.  Serien gick från 1959 till 1973, totalt 430 avsnitt. Även ”10.000 kronors frågan” och senare ”Bialitt” var kioskvältare.

Filmen hamnade i en djup kris, eftersom publiken valde att stanna hemma och titta på TV istället för att gå på bio. Det var bara en grupp som fortfarande valde biografen framför vardagsrummet –tonåringarna.

Lennart Hyland, Arne Weise, Ria Wägner och Olle Björklund blev megastjärnor liksom så småningom Televinken. Skrev jag att det var svart/vitt, ofta brusigt, en kanal och bara några timmars sändning om dagen...

Tånnö Motel

Hette igentligen Finnvedens Motell och var ett matställe ca. en mil söder om Värna-mo vid Riksettan/E4an. Stora tallrikar, gärna med elefantöra/lövbiff och pommes.

U

Ubåten

Toaletten under Åbron. Vem vågade besöka den...?

Ulfs Musik

Vem har inte hängt hos Sigge, Bosse o Roger o lyssnat på den senaste vinylen. Man sålde även instrument. Latten höll till på bokavdelningen.Hette nog Ulfs Bok & Pappershandel...

V

Vaccinering

Under 50- och 60-talet genomfördes en mängd hälsoreformer. Barn skulle vaccineras mot både det ena och det andra. När man tänker tillbaka känns det som att det var dags för en ny spruta varannan vecka...

Vad var det för något man fick under huden på överarmen när man gick i lågstadiet, som man fick ha någon veckas tid innan man visade upp det för skolsköterskan. Var märket inte rött och stort som en femöring fick man ta en spruta. Varför?

Även Poliovaccinering genomfördes. Tror att man skulle ha tre sprutor innan skyddet var klart. Hela klassen på led i bokstavsordning framför skolsköterskan. Då gällde det att hålla masken inför kamraterna... Vaccinering på löpande band.

Valuta

Herraffär på Storgatan som drevs av familjen Bengtsson. Blev sedemera Dressman.

Veanisse

Nisse Lundkvist. Finns ingen bil som inte han kan reparera...

VFK

Heter numera Värnamo Volley. Startades av den legendariske Olle Sahlberg som lade hela sin själ i klubben. När det var bensinransonering en period under 70-talet sprang Olle till sitt jobb som lärare i Kärda för att ha bensin så han kunde köra volleyboll lagen till bortamatcherna. Flerfaldiga SM vinnare på damsidan och många representanter i olika landslag.

Vgik

Vgik bildades 1923 och är således en ålderman inom svensk hockey. Har spelat på Prostsjön, Salutorget, Parkvallen och Aplarinken. Klubbens sportsliga framgångar är ganska lätt räknade och har väl alltid huserat i de lägre seriesystemen. Matcher som sticker ut är ju derby mot Gislaved. Gamla Vgik kändisar är Parren, Ladde, Blomman, Plutten m.fl för att inte tala om Des Morony*.

I modern tid är det väl firma Ahlkvist och Bystedt som stått för poängen och bakåt har Spångberg tätat till det.

VHK

Stans Handbollslag med profiler i laget och bland supportrana på läktaren. Någon gång handlade matchreportaget i Värnamo Nyheter mer om läktaren än matchen... Grymma derbyn mot ASK (Anderstorps Sport Klubb) och J-södra (Jönköpings Södra) bl a

Vidfamne

Vikingaskepp som gick på Vidöstern på somrarna. Byggdes på initiativ av Pehr Tordeby.

Vidöstern runt

Cykellopp runt sjön i Korpens regi.

Vita Huset

Gammalt gjuteri på Växjövägen blev nattklubb. Troggs spelade in skiva här!

Vinylskivor

De första vinylskivorna kom den 21 juni 1948 då skivbolaget Columbia lanserade den första LP:n med varvtalet 33 varv/minut. Columbias störste konkurrent RCA följde snabbt efter och lanserade i februari 1949 vinylsingelskivan med 45 varv/minut. Dessa båda, ursprungligen konkurrerande, format skulle bli de två dominerande typerna av vinylskivor. Det kom även en skiva i samma format som singelskivan men med ca. 4 låtar som kallas EP. Man pratade om A- och B-sida. Den tidigare skivan som fanns, 78- varvaren, var ömtålig, tung och bräcklig. Med vinylskivan kom stereon som ljudåtergivningsmetod.

 

Skivformat:

  • LP (”long-playing”) - 12” (30 cm) 33⅓ rpm
  • Singel              - 7” (17.5 cm) 45 rpm
  • EP                  - 7” (17.5 cm)(med flera låtar på vardera sida) 45 rpm
  • Maxisingel          - 12” (30 cm) 45 rpm
  • Flexi Disc          - Tunn sladdrig plastskiva som följde med ex.vis Bildjournalen

 

Vinylskivan fick stryka på foten av CD-skivan under 80-talet som sedemera också försvann då skivan blev en digital fil. Vinylskivan har fått ett uppsving på senare år.

Värnamo Södra

Bildades på 40-talet och har alltid varit ”lillebror” i Värnamofotbollen. Fanns en tid då det var helt otänkbart att gå mellan Södra och IFK. Derbyn på 70-talet kunde vara riktigt tuffa drabbningar. Idag verkar förhållandet mer moget. Förr i tiden hade Södra sin supporterbas i den västra delen av Värnamo. Vet inte hur det är idag.

Västhorja Fritidsgård

Rune Nilsson tog väl hand om VMOs  busar på väster under 60-70talet. Flyttade i början av 70-talet till Mossle och blev Mossle Fritidsgård.

W

Wais

Jörgen Carlsson. Mångårig eldsjäl i VSS, Värnamo Simsällskap. Smeknamn efter Växjö AIS. *hoppbild

Wekå

Konfektionsindustri ledande på ungdomskläder på 60-talet. Leddes av Karl-Gustav Danås. Förstod tidigt kraften i reklam och marknadsföring. Lanserade bl a reklamskiva med Beatles på ena sidan och Östen Warnebring på andra. En annan skiva gjordes med dåtidens hjärtekrossare - Tages. Den skivan printades på papper och gick att spela på grammofonen. Var inte så snäll mot stiftet... Hade eget modemagasin för ungdomar som hette ”Tonårston”. * Skiva och annons och logo

Wellpapp

Gösta Forsell startade den och blev sedan uppköpt av SCA och nu DS SMITH. Var Värnamos populäraste arbetsplats under många år. De behövde aldrig annonsera efter arbetare. Bara att plocka någon av ansökningarna som låg i högen på bordet...

Westerbrunn

Här kunde man förvärma innan Folkets Hus med starköl eller vinare. Ingen dryck fick serveras om man inte beställde något att äta. Ostmackorna åkte ut och in hela kvällen för ingen åt någon. Man bara drack. ? Karlsson var mytomspunnen källarmästare under några år.

Wille

Jan "Wille" Bergqvist. En stor profil i IFK och nöjeslivet som gick bort allt för tidigt.

Wooden House

Första klubben i Värnamo. Låg i svackan vid Pilagården och Kröcklebäcken. Star-tades av Evert Mann tillsammans med några ungdomar. Här i den lilla tvåkammarstugan, med den lustigt målade skorstenen, spelade gräddan av den svenska musikeliten. Gonks, Nameloosers, Care-takers från Jönköping m.fl. Alla band skrev sina namn på murstocken i spelrummet. Någon som har en bild på den?

Det tvistas fortfarande om vilken uppsättning av gruppen Them från England/Irland som gästade Woodenhouse. Vissa hävdar att det var den med Van Morrison. Andra att det var utbrytarna... Dags att försöka reda ut detta då jag själv var där i huset den kvällen. Dessvärre kan jag inte lösa gåtan. Det jag minns från spelningen är att de spelade ”Here comes the night” och att trummisen spelade i Afghanväst hela kvällen, trots att det var stekhett i rummet. Under en låt bytte de även plats med varandra och roterade runt på instrumenten. De spelade säkert även ”Gloria”, ”Baby please don´t go” och ”Mystic eyes” också, men om det var Van som sjöng vet jag inte. Man skall komma ihåg att då i mitten av 60-talet var det gruppen Them som var det stora. Van hade inte slagit igenom som soloartist. Han gjorde en storsatsning i USA åren efter men sanningen är den att det var grup-pen Them som sålde flest plattor under den tiden. Vans storhetstid kom senare.

Lösningen på frågan borde vi få om vi reder ut vilket år det var, eftersom Van Morrison lämnade gruppen i september 1966, enligt Wikipedia. Men när man googlar Them så kan man läsa att bandet splittras redan 1965 och utbrytarna måste kalla sig ”Other Them”. Men det gäller enbart England. I övriga världen kallar de sig ”Them”. Utbrytarna gjorde en europaturne 65 - 66 och släppte en skiva exklusivt i Sverige vid den tiden, vilket talar för att det var de som gästade Wooden House. Men även Van och hans ”Them” gjorde en europaturne 1966!?

Var du där med mig?  Kommer du ihåg. Var det ”Van The Man” som sjöng? Hör av dig.

WSK

Friidrottsföreningen som var/är Hasse Faghers skötebarn. Namnkunnigaste idrottarna: Rune Gustavsson (var aktiv under 40-talet och har fortfarande fyra klubbrekord), Anders Faager (aktiv i början av 70-talet och har fortfarande klubbrekorden på 100, 200 och 400 meter), Kurt Johansson, Maria Jonasson, Elisabeth Johannesson, Jarl Haglund...

Å

Åbroparken

Populärt sommarhäng vid Sten Stures. Fullt med ungdomar under 60- och 70-talet.

Ö

Östers Livs

Affär på Öster med flexibla öppetider långt före 7 Eleven...

För yngre besökare måste vi nog förklara varför det var så märkvärdigt och fantastiskt med ”flexibla” öppettider och att man kunde handla på kvällstid eller under helgdagar.

Förr var affärernas öppettider väldigt hårt reglerade. 1939 infördes affärstidslagen, som förbjöd butiker att ha kvällsöppet (efter kl. 18) och helgöppet (efter lunchtid på lördagar). Något friare regler gällde för bensinstationer samt tidnings- och tobakskiosker. Från 1967 tilläts alla affärer ha öppet till kl. 20 på vardagar. 1972 avskaffades affärstidslagen och Sverige fick friare butiksöppettider, men mycket var fortfarande stängt under söndagar och kvällar. År 1975 var det fortfarande bara 17 procent av livsmedelsbutikerna som hade söndagsöppet regelbundet, 22 procent av varuhusen och nästan ingen fackhandel. Man hade öppet mellan 09.00 - 18.00 på vardagar och lördagen  09.00 - 13.00. Söndagar stängt.

Ja jag vet, låter helt sjukt att man var tvungen att planera vad man skulle äta och dricka under helgen, men det fungerade och inte många svalt ihjäl...

Kioskerna var öppna på söndagen, dock inte under högmässan. I kioskerna fanns bara tidningar, tobak, dricka, frukt och godis.

#

Värnamo i början av 50 talet...

...var ett helt annat samhälle än det vi har idag. Både vad gäller levnadssätt som standard. Man veck-ohandlade basvaror. Halvfabrikat och färdigmat i butikerna var lika sällsynt som kylskåp och frys-boxar. Kvinnan var hemma och skötte hemmet, det var inte så vanligt att gifta mödrar arbetade. Många arbetstillfällen har försvunnit i butiker och beredning, eftersom förnödenheterna köptes i specialaffärer. Livsmedel i speceriaffären, kött i charkuteributiken, fisk i fiskaffären och ost, mjölk och grädde köptes i ”mjölkaffären”. Första snabbköpet kom inte förrän på 50-talet. Dessförrinnan sköttes inköpen över en disk i butiken. På andra sidan disken fanns butiksbiträdena som hämtade och vägde upp det man ville ha.

 

I skarven 1940 - 50 fanns i Värnamo följande affärer, näringsställen mm...

25 speceriaffärer

24 matserveringar, kafeér och pensionat

 3 hotell

18 charkuteriaffärer

 5 fiskaffärer

 2 fjäderfäslakterier

 1 mejeri

 1 kvarn

 1 slakteri

 3 bryggerier och en läskedrycksfabrik

11 bagerier och konditorier

17 kringföringsbilar (div. livsmedel)

 4 ladugårdar med svinhållning inom tättbebyggt område

 3 hudsalterier

13 hållstallar

 

Dessutom hade slakteriet ca 5 st så kallade ”kringförningsbilar”, bilar som åkte runt till kunderna och sålde charkuterivaror. Även bryggerierna hade bilar som for runt i bygden och sålde.

 

Prisjämförelse – Sverige då och nu

Produkt

 

 

En falukorvsring

En kopp kaffe på café

En biobiljett

En dagstidning

En hårklippning

En populär bil

1964

 

 

6,46 kronor

1,50 kronor

3, 59 kronor

0, 42 kronor

6, 34 kronor

15 299 kronor

2014

 

 

30 kronor

24 kronor

108 kronor

20 kronor

373 kronor

264 770 kronor

Ökning %

 

 

364%

1 500%

2 908%

4 662%

5 783%

1 631%

© 2016 Copyright - Created by Ernst&Borg

Klicka här för att dela dina minnen på vår Facebook-sida